Je wilt een slimme thermostaat en je wilt per kamer de temperatuur kunnen regelen? Dan sta je voor een lastige keuze, want het aanbod is enorm, terwijl de behoeften uiteraard verschillen per leefsituatie. En dus zoek je naar wat voor jou de beste oplossing is, is dat Tado, Honeywell home of Netatmo? En wat zijn nu de verschillen onderling?

Het valt niet mee deze topmerken goed met elkaar te vergelijken. Ga er maar aan staan en probeer deze grootheden – want dat zijn het- met elkaar te vergelijken. Alle drie de merken bieden waar voor hun geld. De verschillen die er al zijn, zijn heel erg klein. Bovendien is de keuze die je maakt altijd afhankelijk van jouw specifieke wensen en jouw specifieke leefsituatie.

De onderlinge verschillen

Zet je Tado, Honeywell evohome en Netatmo naast elkaar en wil je werken met slimme thermostaten en zoneregeling-systemen? Dan zijn er wel wat verschillen te benoemen tussen de drie. We richten ons hier nu even op de oplossingen voor de zoneverwarming (weet je niet precies wat dit inhoudt? Je leest het hier)

 

 

Enkele belangrijke verschillen:

  • Heb je vloerverwarming? Dan valt Netatmo af want deze hebben geen officiële oplossing voor vloerverwarming

  • Heb je vloerverwarming in meerdere kamers die je apart van elkaar wilt aansturen? Dan is vaak evohome het meest voor de hand liggend. Met tado kan dit uiteraard ook.

  • Het centrale communicatiepunt is bij evohome het bedieningspaneel, wat vaak in de woonkamer hangt of staat. Bij tado is dit de bridge, die je eventueel kan verplaatsen door de woning mocht dit nodig zijn voor de ontvangst van sommige componenten. Netatmo heeft een relais wat je eventueel ook kunt verplaatsen door de woning.

  • Het maximale aantal zones bij evohome is 12, terwijl dat bij Tado en Netatmo 10 is.

  • Bij evohome zit 1 temperatuursensor in de radiatorknop, bij Tado en Netatmo zijn dat er 2 en wordt de temperatuur gemiddeld.

  • Evohome is niet compatibel met Apple HomeKit, Tado en Netatmo zijn dat wel

  • Het evohome systeem is uitgebreider met name met vloerverwarming, maar daardoor ook moeilijker te installeren dan de concurrenten.

  • Evohome en Netatmo hebben een apart model voor een aan/uit of Opentherm aansturing, Tado heeft de en nog meer protocollen op hetzelfde model zitten. Dit is dus handig mocht je in de toekomst bijvoorbeeld je oude cv ketel vervangen voor een nieuwe met een andere aansturing.

  • Tado houd grotere systemen op afstand in de gaten of deze juist werken en kan altijd mee kijken mocht er iets mis zijn.

  • Geofencing werkt bij evohome en Netatmo met een externe app, Tado heeft deze in zijn eigen app met nog meer handigheden zoals het verbruik, energieadvies en luchtkwaliteit.

  • De radiatorknoppen van Tado zijn wat stiller en compacter dan die van evohome en ogen wat moderner. De knoppen van Netatmo zijn hetzelfde formaat dan die van evohome maar zijn wel iets stiller.

 
evohome tado Netatmo

    Applicatie van Tado, bedieningspaneel van Honeywell

    Kijk je meer naar de functionaliteiten van de app van Tado dan is deze een stuk beter en veelzijdiger dan die van evohome. Netatmo zit er tussenin, deze is mooier vormgegeven dan die van evohome maar legt het af tegen de vele mogelijkheden van Tado. Werk je echter liever met een bedieningspaneel, dan kies je weer voor Honeywell, echter kun je voor Tado of Netatmo ook werken met een Google Nest Hub. De verschillende systemen naast elkaar leggen levert je dus het plaatje op dat ze op detailniveau wat verschillen en dat de verschillen die er zijn minimaal zijn. Je smaak speelt een rol zoals ook je leefsituatie er toe doet bij de keuze die je maakt. Het is in elk geval verstandig je keuze te bespreken met een professional, en je keuze voor een bepaald merk eerst open te laten.

     

    Allemaal leveren ze steeds weer kwaliteit van de bovenste plank

    De conclusie is dan ook dat alle merken gewoon kwaliteit van de bovenste plank bieden. Wel kun je zeggen dat in de wereld van de slimme thermostaten en zone-systemen deze drie merken er bovenuit steken, en zich nadrukkelijk weten te onderscheiden van de andere aanbieders, en die andere aanbieders zijn er genoeg. De leefsituatie, je smaak en je budget spelen een rol, net als de wens om in een later stadium een systeem nog verder uit te kunnen breiden spelen een rol bij de keuze die uiteindelijk maakt.