Je hebt de thermostaat ingesteld op de juiste temperatuur en het is beneden in je woonkamer aangenaam warm. Maar boven is het koud. Hoe kan dat? En hoe los ik het op? Alles over temperatuurverschillen in je woning lees je in dit artikel.

Verschil in temperatuur in huis

Een thermostaat regelt de temperatuur in huis. Je hebt verschillende thermostaten, zoals thermostaten die je handmatig bedient, thermostaten die je via een app kunt bedienen (slimme thermostaat) of thermostaten die je programmeert.

Over het algemeen heeft een huis een centrale thermostaat. De centrale thermostaat wordt ingesteld op een bepaalde temperatuur. Zodra deze temperatuur is bereikt in de ruimte waar de centrale thermostaat hangt, slaat de thermostaat af. Het gevolg is dus dat op andere plekken in de woning het wellicht nog niet warm genoeg is, maar de verwarming niet verder opwarmt.

Om deze situatie nog wat te verduidelijken nemen we een veel voorkomende situatie: 
Een woonhuis met als verwarming op de begane grond vloerverwarming en op de eerste verdieping radiatoren.

Vloerverwarming is een langzame verwarming, dat wil zeggen dat het redelijk lang duurt voordat een ruimte de gewenste temperatuur bereikt, maar daarna ook de temperatuur langer vast houdt. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming wat vaak ook energiezuiniger is. 

Een radiator daarentegen werkt precies tegenovergesteld, deze is snel warm, geeft snel warmte af en houdt deze ook minder lang vast.

Geen verassing dus dat als je deze gaat combineren en aan gaat sturen vanuit één punt (de centrale kamerthermostaat), dit nooit optimaal kan werken. Vaak resulteert dit in een eerste verdieping die niet de gewenste temperatuur bereikt.

Oplossingen

Er zijn 2 oplossingen als je geen aanpassingen wilt maken aan je systeem:

  • accepteren dat het kouder is (inleveren op comfort)
  • de begane grond op een hogere temperatuur zetten, wat dus zorgt voor een hogere temperatuur op de begane grond en dus een hoger en onnodig energieverbruik. Eventueel kun je de aanvoertemperatuur van je vloerverwarming aanpassen (met de knop die op de verdeler zit) om het verschil enigszins te verkleinen.

Mocht je wel aanpassingen willen doen dan zijn er een paar voor de hand liggende oplossingen:

  • een zoneregeling, een redelijk dure investering, maar wat ons betreft de enige goede oplossing welke ook energiezuinig is. Lees hieronder meer over zoneregeling.
  • een extra warmtebron, zoals deze infraroodradiatoren


Zoneregeling
Zoneregeling zorgt ervoor dat niet het hele huis verwarmt hoeft te worden. Zo kun je aparte zones of aparte kamers verwarmen. Dit heeft als voordeel dat het energiebesparing kan opleveren, maar ook dat er sprake is van meer comfort. Een multizone systeem bestaat uit een slimme thermostaat, gecombineerd met slimme radiatorknoppen en eventueel kleppen.Slimme radiatorknoppen
Slimme radiatorknoppen (slimme radiatorthermostaten) meten bij iedere radiator de temperatuur en zetten deze zelf aan of uit. Via een app stel je in hoe warm je het wilt hebben per kamer. Of je stelt een weekschema in voor elke kamer. De app heeft ook een directe lijn met de centrale thermostaat, waardoor de cv-ketel wordt aangestuurd. Een slimme radiatorknop heeft meestal ook een display. Zo kun je dus snel zien op welke temperatuur de knop is ingesteld.

Heb je geen radiatorknoppen met cijfers, dan moet het ventiel eerst worden vervangen door een thermostatisch ventiel. Onze installateurs zijn opgeleid en gecertificeerd om deze te vervangen.

Multizone systeem
Bekende multizone systemen zijn Honeywell Evohome, Netatmo en de Tado slimme thermostaat. Met een multizone systeem zoals Tado en Honeywell kun je dus een specifieke ruimte apart van andere ruimtes verwarmen. Je stelt namelijk de slimme radiatorknoppen (in elke ruimte apart) in op de gewenste temperatuur.

Je stelt zelf zones in en je bepaalt zelf welke ruimtes onder een zone vallen. Hoe je dit indeelt is natuurlijk helemaal aan jou. Je kunt het prettig vinden dat de hele benedenruimte warm is. Misschien wil je wel dat de kinderkamer verwarmd is, maar je eigen kamer niet. Voordat je een zone indeelt is het dus belangrijk om zeker te weten welke ruimtes je in een zone wilt plaatsen.

Een multizone systeem valt onder de slimme thermostaten en is zelflerend. Hierdoor past dit systeem zich automatisch aan, aan jouw weekritme. Door middel van een app communiceer je met het systeem. Hier kun je bijvoorbeeld de gewenste temperatuur instellen en creëer je de zones.

Honeywell, Tado en Netatmo
De thermostaat van Honeywell, de ‘Honeywell Evohome’, heeft een LCD-scherm waar je ook instellingen op kunt uitvoeren, in plaats van op de app. Het voordeel van Tado is dat de slimme radiatorknoppen met meerdere diensten en apparaten zijn te koppelen. 

Wat zijn de voordelen van een multizone systeem?
Altijd de juiste, gewenste temperatuur - Dit is waarschijnlijk het grootste voordeel van een multizone systeem. In tegenstelling tot een gewone centrale thermostaat regel jij helemaal zelf welke ruimte wanneer wordt verwarmd.
Besparen op je energiekosten - Door per kamer/zone te verwarmen, gaat er geen energie verloren. Hiermee kun je besparen op je energiekosten. En je werkt ook nog eens mee aan duurzaamheid.
Minder slijtage aan je cv-ketel - Je cv-ketel hoeft minder hard te werken als je gebruik maakt van een multizone systeem. Hierdoor heeft de cv-ketel minder vermogen nodig en gaat de cv-ketel langer mee.

Gaan voor een multizone systeem?
Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er verschillende aanbieders voor een multizone systeem. Elke aanbieder heeft zijn eigen voordelen. Verdiep je dus goed in de verschillende aanbiedersvoor je een multizone systeem aanschaft. Lijkt het je lastig om een multizone systeem zelf te installeren? Onze installateurs kunnen hem voor je komen installeren.

Wil je graag een offerte aanvragen? Vul dan dit formulier in en we maken graag een oplossing op maat.